Wordpress

From ICTpedia
Jump to navigation Jump to searchDeze pagina is nog onder ontwikkeling, tegen eind april 2020 zou deze af moeten zijn.

Wordpress

Wat is Wordpress

Aanmaken

Plugins

Zoeken en installeren

Hoe beoordeel je een plugin? Er zijn een aantal zaken waar je op kan letten om te bepalen of het wel of niet een goed idee is om een plugin toe te voegen. Deze zaken zie je in de lijst met beschikbare plugins.

 • Sterren-beoordeling: Een goede plugin zal allicht ook een goede beoordeling hebben. Gelijkaardige goede plugins zullen wel allemaal een hoge beoordeling krijgen dus onderling vergelijken op dit vlak gaat vaak niet veel zinvolle info opleveren. Als de beoordeling opvallend laag is dan is dit wel iets om op te letten.
 • Actieve installaties: Het aantal actieve installaties, dus het aantal wordpress sites die deze plugin momenteel al gebruiken. Een hoog aantal is altijd een goed teken, bij sommige populaire plugins kan dit in de miljoenen gaan. Bij heel gespecialiseerde plugins kan het voorkomen dat ze slechts enkele duizenden installaties hebben, maar dit hoeft geen slecht signaal te zijn. Bij het vergelijken van gelijkaardige plugins is het wel zinvol om te letten op de onderlinge verschillen in installaties.
 • Laatste update: Dit laat zien wanneer de plugin voor het laatst is bijgewerkt door de ontwikkelaars. Een recente update datum is altijd een goed teken. Een iets langere periode (enkele maanden tot een half jaar) is niet perse verkeerd: sommige plugins zijn op een bepaald moment gewoon 'af' en moeten niet meer constant bijgewerkt worden. Enkel bij grote veranderingen in het wordpress systeem of een mogelijk veiligheidsprobleem is dan nog een update nodig. Een veel langere periode (meer dan een jaar) is wel een teken tot bezorgdheid: mogelijks is de ontwikkeling niet meer actief, en zullen belangrijke veiligheidsupdates ook niet meer worden uitgevoerd als die nodig blijken te zijn. Het dient gezegd te worden dat sommige populaire plugins om de paar weken een heel minieme aanpassing krijgen zodat het altijd lijkt alsof ze heel recentelijk zijn bijgewerkt. Dit is ook niet echt verkeerd: ontwikkelaars die hier de tijd voor hebben, zorgen daarnaast ook voor essentiële updates wanneer ze nodig zijn. Vaak gebeuren zo'n trukken ook vooral bij plugins die om goede redenen sowieso ook effectief heel populair zijn.
 • Compatibiliteit: Is deze plugin compatibel met je huidige versie van wordpress? Als je wordpress zelf ook van de laatste versie is (wat in theorie altijd zou moeten, en via plugins automatisch kan worden uitgevoerd), en als deze plugin daarmee compatibel is, dan is dat altijd een goed teken. Het betekent dat er veel minder kans is op fouten in de werking van deze plugin. Zie je hier een melding dat de plugin mogelijks niet compatibel is? Dat is niet perse verkeerd: misschien was er heel recentelijk een grote wordpress update en hebben de plugin-ontwikkelaars nog geen kans gehad om hun plugin aan te passen. Plugins die fatsoenlijk zijn opgebouwd, zullen ook niet zomaar stoppen met werken als wordpress zelf een kleine update heeft gekregen.

Voorbeelden

Dit zijn plugins die een duidelijke meerwaarde kunnen hebben, vaak gebruikt worden en goed ondersteund zijn. Voor elk van deze plugins geldt dat er allicht ook tientallen alternatieven zijn die iets gelijkaardigs doen en misschien beter kunnen zijn voor jouw specifieke situatie. Onderstaande lijst is gebaseerd op praktijkervaring maar is dus subjectief. Experimenteer gerust met plugins en gebruik diegene die het best bij je past.

 • All-in-one-wp-security-and-firewall: Bevat een hele reeks opties in verband met veiligheid en anti-spam. Deze plugin wordt normaal gezien standaard geïnstalleerd en ingesteld, en wordt dus best nooit verwijderd.
 • Classic-editor: Dit verandert de pagina editor naar de klassieke editor van enkele versies terug. Hiermee krijg je een editor die beter zichtbaar is en een duidelijkere toolbar heeft.
 • Companion-auto-update: Zorgt er voor dat wordpress en andere plugins automatisch worden geüpdate, wat uiteraard heel goed is voor de algemene veiligheid van de wordpress. Deze plugin wordt normaal gezien standaard geïnstalleerd en ingesteld, en wordt dus best nooit verwijderd.
 • Contact-Form-7: Hiermee kan je contactformulieren toevoegen aan een pagina. De contactformulieren beheer je via een apart onderdeel in het menu, het resultaat is een shortcode die je in de pagina plakt.
 • Download-manager, Download-monitor: Deze plugins laten je toe om bestanden up te loaden in de interface, en om vervolgens via een shortcode een downloadknop naar dit bestand toe te voegen aan een pagina. Handig als je PDF of worddocumenten wilt delen met je bezoekers.
 • Polylang: Voegt meertaligheid toe aan de pagina's en het menu. Iedere pagina kan gekoppeld worden aan andere pagina's met dezelfde inhoud maar opgesteld in een andere taal.
 • Simple-custom-css: Dit voegt in de interface een extra pagina toe waar je CSS code kan instellen. Ideaal om kleine details van het uiterlijk van de standaard onderdelen of andere plugins aan te passen. Kennis van CSS is uiteraard wel vereist.
 • Shortcodes-ultimate: Voegt een hele hoop shortcodes toe aan de pagina editor, met handige zoekfunctie. Vooral bruikbaar voor embedden van Youtube en Vimeo (waar ook veel aparte plugins voor bestaan, maar een combinatie plugin is beter)
 • Tablepress: Voegt een interface-pagina toe waar uitgebreide tabellen kunnen worden aangemaakt en bewerkt. Via een shortcode kan die tabel in een pagina geplakt worden. Handig voor het uitlijnen van een groep afbeeldingen of links.
 • Wp-statistics: Geeft een hele reeks statistieken over het bezoek aan je wordpress.
 • Yoast SEO: Voegt in de pagina-editor diverse opties toe waarbij je een beter overzicht hebt over hoe je pagina kan verschijnen in zoekresultaten.