Wachtwoord

From ICTpedia
Revision as of 06:58, 4 May 2020 by Aeli (talk | contribs)
Jump to navigation Jump to search

Waar moet mijn wachtwoord aan voldoen?

Het wachtwoord moet minstens 8 tekens bevatten, en uit een combinatie bestaan van minstens drie van de vier volgende groepen:

  • hoofdletters 'A' tot 'Z'
  • kleine letters 'a' tot 'z'
  • cijfers '0' tot '9'
  • niet-alfabetische tekens of cijfers zoals =, @, &, $

Je wachtwoord mag ook niet hetzelfde zijn als een van je vorige wachtwoorden en je gebruikersnaam of (een deel van) je naam, mag er niet in voorkomen. Laat je wachtwoord beginnen met een kleine letter of een hoofdletter, maar niet met een cijfer of speciaal teken. Met je gebruikersnaam en wachtwoord krijg je toegang tot alle ICT-faciliteiten van de hogeschool.

Vermijd met je wachtwoord het volgende:

  • noteer het wachtwoord nooit
  • geef het nooit aan een andere persoon
  • maak het niet gemakkelijk om te raden (de voornaam of naam van vriend/vriendin, ouders, ... de nummerplaat van de auto, geboortedatum, je favoriete sport, kunst, kunstenaar, ...)
  • probeer het niet te vergeten!
  • extra tips voor een veilig wachtwoord


Mijn wachtwoord is verlopen, wat nu?

Als je je wachtwoord niet wijzigt voor de deadline, dan verloopt het. Afhankelijk van waar je nadien aanmeldt, krijg je een melding.


Op e-campus.ap.be ziet dat er zo uit. Je kan hier meteen je wachtwoord wijzigen.


Op webmail.ap.be krijg je volgende melding. Je kan op deze plek je wachtwoord niet wijzigen. Je kan terug toegang krijgen door je wachtwoord te laten resetten.


Hoe verander ik mijn wachtwoord?

Als je problemen ondervindt met je wachtwoord aan te passen, neem dan gerust contact op met de helpdesk.

Online

Meld je eerst aan op de Webmail. Als dit goed gelukt is, kan je surfen naar wachtwoord.ap.be. Hier krijg je de mogelijkheid om jouw wachtwoord zelf aan te passen.

Via een vaste computer of laptop van AP

Eens aangemeld met je huidige wachtwoord, kan je op Control + Alt + Delete gelijktijdig drukken om onderstaand menu op te roepen.

Van hieruit kan je kiezen om je wachtwoord te wijzigen.

Via e-campus

Wanneer je aanmeldt op e-campus, kan je geen gebruik maken van Control + Alt + Delete. Eenmaal in e-campus heb je wel een zwarte knop (1) bovenaan het scherm om een klein menu te openen. Van daaruit kan je wel een Control + Alt + Delete (2) uitvoeren. Klik daarna op Wachtwoord wijzigen.

Jouw gebruikersnaam staat normaal al ingevuld. Voer nu eerst jouw oude wachtwoord in en vervolgens tweemaal jouw nieuwe wachtwoord.

Ik ben mijn wachtwoord vergeten. Wat moet ik doen?

Je wachtwoord kan enkel gereset worden na tussenkomst van de helpdesk, je kan daarvoor terecht bij de helpdesk van jouw campus. Zij kunnen je wachtwoord resetten naar je initiële wachtwoord.


Het wordt ten stelligste aangeraden dat je persoonlijk langsgaat bij de helpdesk om dat te doen. Na een vraag via mail zal je wachtwoord uit veiligheidsoverwegingen nooit gereset worden. Wanneer het echt niet mogelijk is om langs te komen, zal de helpdesk zelf telefonisch contact met jou opnemen om te checken of de wachtwoordreset een legitieme vraag is.


Hou rekening met een vertraging van ongeveer een kwartier na een reset voor je opnieuw kan aanmelden.


Mijn wachtwoord is veranderd, wat nu?

Je zal jouw nieuw wachtwoord opnieuw moeten ingeven om verder gebruik te kunnen maken van onder andere de WI-FI en jouw e-mails. Bekijk op onderstaande pagina's hoe je dit kan instellen. Hoe kan ik mijn E-mails lezen Hoe verbind ik met het netwerk

Een veilig wachtwoord

Hoe kies je nu best een veilig wachtwoord? In de tabel bij 'Wachtwoord kraken' kan je zien dat het om te beginnen belangrijk is om een voldoende lang wachtwoord te kiezen. Zes tekens zijn zo gehackt, met acht wordt het al meteen heel wat moeilijker.

Het handigste is om één vrij ingewikkeld wachtwoord te nemen en dat aan te vullen met wat voor dienst je gebruikt. Het ingewikkelde gedeelte onthoud je al snel omdat je het vaak gebruikt en door een voor- of achtervoegsel te gebruiken heb je ook voor elke dienst een uniek wachtwoord.

Dienst Basiswachtwoord
Laptop ;5m6_n!BG8
Mail1 ;5m6_n!BG8
Blog ;5m6_n!BG8
Mail2 ;5m6_n!BG8
Forum ;5m6_n!BG8

Gebruik nooit voor meerdere dingen hetzelfde wachtwoord. Als een hacker er dan in slaagt om jouw wachtwoord te achterhalen, kan hij meteen aan alles waarvoor je dat gebruikt. De gedachte dat "er toch niemand geïnteresseerd is in mijn mails of wat er op mijn pc staat" gaat niet op. De hacker zal het inderdaad niet kunnen schelen wat voor mailtjes je krijgt van je vrienden en collega's of welke foto's er op je pc staan, maar hij kan je computer of account wel gebruiken als stroman. De belangrijkste reden om in een computer of mailaccount in te breken is om zich te verschuilen achter jouw e-mail en IP-adres. Dat is uiteraard een vorm van identiteitsdiefstal, maar kan je voor heel wat problemen plaatsen. Als die hacker via jouw adres duizenden spam-mails verstuurt of illegaal bestanden deelt, zal jij degene zijn die de politie over de vloer krijgt.

We raden aan om geen aanhalingstekens ( " ' ) of ampersand (&) te gebruiken. Bij heel wat webapplicaties kan dat een conflict veroorzaken. De typische speciale tekens zijn de meest gebruikte speciale tekens: _ @ # $ & + - = % * " ~ ! ? . , : ; ( ) < >