Wachtwoord

From ICTpedia
Jump to navigation Jump to search

Waar moet mijn wachtwoord aan voldoen?

Het wachtwoord moet minstens 8 tekens bevatten, en uit een combinatie bestaan van minstens drie van de vier volgende groepen:

 • hoofdletters 'A' tot 'Z'
 • kleine letters 'a' tot 'z'
 • cijfers '0' tot '9'
 • niet-alfabetische tekens of cijfers zoals =, @, &, $

Je wachtwoord mag ook niet hetzelfde zijn als een van je vorige wachtwoorden en je gebruikersnaam of (een deel van) je naam, mag er niet in voorkomen. Laat je wachtwoord beginnen met een kleine letter of een hoofdletter, maar niet met een cijfer of speciaal teken. Met je gebruikersnaam en wachtwoord krijg je toegang tot alle ICT-faciliteiten van de hogeschool.

Vermijd met je wachtwoord het volgende:

 • noteer het wachtwoord nooit
 • geef het nooit aan een andere persoon
 • maak het niet gemakkelijk om te raden (de voornaam of naam van vriend/vriendin, ouders, ... de nummerplaat van de auto, geboortedatum, je favoriete sport, kunst, kunstenaar, ...)
 • probeer het niet te vergeten!
 • extra tips voor een veilig wachtwoord

Hoe verander ik mijn wachtwoord?

Je hoeft niet aangemeld te zijn op een computer van de hogeschool of op e-campus om je wachtwoord te wijzigen. Vanop elke computer, tablet of smartphone kan je dat via de wachtwoord-website doen:


Ik ben mijn wachtwoord vergeten. Wat moet ik doen?

Zelf wachtwoord resetten

 • Je kan als student of personeelslid zelf je wachtwoord resetten.
 • Surf naar https://wachtwoord.ap.be/?action=sendtoken
 • Vul het e-mailadres in dat je bezorgde bij je indiensttreding of inschrijving (privé e-mail)


Via de helpdesk

Lukt het niet om je wachtwoord te resetten via de website, dan kan je daarvoor terecht bij de helpdesk van jouw campus. Zij kunnen je wachtwoord resetten naar je initiële wachtwoord. Hou rekening met een vertraging van ongeveer een kwartier na een reset voor je opnieuw kan aanmelden.


Mijn wachtwoord is veranderd, wat nu?

Op het moment dat je je wachtwoord wijzigt, zal je ook op al je toestellen en voor sommige applicaties je nieuwe wachtwoord moeten invoeren. Denk maar aan aanmelden op het WiFi-netwerk of in Outlook. Hieronder zie je enkele voorbeelden van wat je nog moet wijzigen.

WiFi

Wanneer je wachtwoord veranderd is en je wil opnieuw connecteren met AP wifi of eduroam, zal je toestel zelf een melding maken dat je wachtwoord niet meer geldig is. Je krijgt dan een pop-up-venster, dat er afhankelijk van het toestel anders uitziet.

Windows

Klik op het ballonnetje.

Voer je nieuwe wachtwoord in.

iOS

Voer je nieuwe wachtwoord in.

iPhone

Voer je nieuwe wachtwoord in.

iPad

Mogelijk komt je iPad vragen om het certificaat opnieuw te vertrouwen.

Voer je nieuwe wachtwoord in.

Android

Voer je nieuwe wachtwoord in.


Mail en agenda

Windows - Outlook

Klik op het ballonnetje.

Voer je nieuwe wachtwoord in en vink 'Mijn referenties onthouden' aan.


iOS - Outlook

Voer je nieuwe wachtwoord in.

iOS - Mail

Voer je nieuwe wachtwoord in.

Bestand:Ww mail 5.png

iPhone

Voer je nieuwe wachtwoord in.


iPad

Voer je nieuwe wachtwoord in.


Android

Voer je nieuwe wachtwoord in.


Een veilig wachtwoord

Hoe kies je nu best een veilig wachtwoord? In de tabel bij 'Wachtwoord kraken' kan je zien dat het om te beginnen belangrijk is om een voldoende lang wachtwoord te kiezen. Zes tekens zijn zo gehackt, met acht wordt het al meteen heel wat moeilijker.

Het handigste is om één vrij ingewikkeld wachtwoord te nemen en dat aan te vullen met wat voor dienst je gebruikt. Het ingewikkelde gedeelte onthoud je al snel omdat je het vaak gebruikt en door een voor- of achtervoegsel te gebruiken heb je ook voor elke dienst een uniek wachtwoord.

Dienst Basiswachtwoord
Laptop ;5m6_n!BG8
Mail1 ;5m6_n!BG8
Blog ;5m6_n!BG8
Mail2 ;5m6_n!BG8
Forum ;5m6_n!BG8

Gebruik nooit voor meerdere dingen hetzelfde wachtwoord. Als een hacker er dan in slaagt om jouw wachtwoord te achterhalen, kan hij meteen aan alles waarvoor je dat gebruikt. De gedachte dat "er toch niemand geïnteresseerd is in mijn mails of wat er op mijn pc staat" gaat niet op. De hacker zal het inderdaad niet kunnen schelen wat voor mailtjes je krijgt van je vrienden en collega's of welke foto's er op je pc staan, maar hij kan je computer of account wel gebruiken als stroman. De belangrijkste reden om in een computer of mailaccount in te breken is om zich te verschuilen achter jouw e-mail en IP-adres. Dat is uiteraard een vorm van identiteitsdiefstal, maar kan je voor heel wat problemen plaatsen. Als die hacker via jouw adres duizenden spam-mails verstuurt of illegaal bestanden deelt, zal jij degene zijn die de politie over de vloer krijgt.

We raden aan om geen aanhalingstekens ( " ' ) of ampersand (&) te gebruiken. Bij heel wat webapplicaties kan dat een conflict veroorzaken.

Wachtwoord kraken

Om een wachtwoord te kraken heb je heel wat rekenkracht nodig. Het is dus altijd mogelijk geweest, maar vroeger moest je veel geld investeren in krachtige computers om 'vlot' een wachtwoord te achterhalen. De evolutie van beeldkaarten heeft die drempel echter sterk verlaagd. Met de zwaar geoptimaliseerde processors van de nieuwste grafische kaarten kan je het kraakproces enorm versnellen.

CT-magazine deed de test met een typische gamecomputer. Kostprijs: 450 euro voor een quadcorecomputer + 350 euro voor een laatste nieuwe videokaart. In onderstaand tabelletje vind je een overzicht van hoe lang het duurde om een wachtwoord te kraken met deze thuis-pc.

Maximale kraaktijd voor Windows-wachtwoorden
Karakters Tekenset Tijd
6 A-Z / a-z / 0-9 1 minuut
6 A-Z / a-z / 0-9 / typ. speciale tekens 6 minuten
8 A-Z / a-z / 0-9 2 dagen, 17 uur
8 A-Z / a-z / 0-9 / typ. speciale tekens 33 dagen
8 A-Z / a-z / 0-9 / alle speciale tekens 82 dagen
11 A-Z / a-z 270 jaar

De typische speciale tekens zijn de meest gebruikte speciale tekens: _ @ # $ & + - = % * " ~ ! ? . , : ; ( ) < >