Wachtwoord

From ICTpedia
Revision as of 16:20, 1 October 2014 by Akaren (talk | contribs)
Jump to navigation Jump to search
Deze informatie is nog niet herwerkt voor AP Hogeschool.

Waar moet mijn wachtwoord aan voldoen?

Het wachtwoord moet minstens 8 tekens bevatten, en uit een combinatie bestaan van minstens drie van de vier volgende groepen:

 • hoofdletters 'A' tot 'Z'
 • kleine letters 'a' tot 'z'
 • cijfers '0' tot '9'
 • niet-alfabetische tekens of cijfers zoals =, @, &, $

Je wachtwoord mag ook niet hetzelfde zijn als een van je acht vorige wachtwoorden en je gebruikersnaam (of een deel ervan, bijvoorbeeld je voornaam), mag niet in je wachtwoord voorkomen. Laat je wachtwoord beginnen met een kleine letter of een hoofdletter, maar niet met een cijfer of speciaal teken. Met je gebruikersnaam en wachtwoord krijg je toegang tot alle ICT-faciliteiten van de hogeschool.

Vermijd met je wachtwoord het volgende:

 • noteer het wachtwoord nooit
 • geef het nooit aan een andere persoon
 • maak het niet gemakkelijk om te raden (de voornaam of naam van vriend/vriendin, ouders, ... de nummerplaat van de auto, geboortedatum, je favoriete sport, kunst, kunstenaar, ...)
 • probeer het niet te vergeten!
 • extra tips voor een veilig wachtwoord


Hoe verander ik mijn wachtwoord?

 • Klik op Start --> Windows-beveiliging

Opgelet: vergis je niet, en neem de 'Start'-knop van e-campus!


 • Op het scherm dat je nu krijgt vind je een knop: wachtwoord wijzigen Klik hierop.


 • Je moet nu eenmaal je oude wachtwoord ingeven en daarna tweemaal je nieuwe wachtwoord. Klik op de pijl om te bevestigen.


 • Je krijgt een melding wanneer je wachtwoord is gewijzigd.
 • Klik op 'OK'.


 • BELANGRIJK!!! Het kan tot een kwartier duren voordat je je nieuwe wachtwoord kan gebruiken om aan te melden op een computer waarop je toegang hebt tot e-campus.


Ik ben mijn wachtwoord vergeten. Wat moet ik doen?

 • Als student kan je daarvoor terecht bij de ICT-ankerpersoon van je departement of bij de EMI-helpdesk. Hij/zij kan je wachtwoord resetten naar je allereerste wachtwoord en geeft je een blad mee met je inloggegevens. Hou rekening met een vertraging van ongeveer een kwartier na een reset voor je opnieuw kan aanmelden.
 • Als lector kan je hiervoor terecht bij de ICT-ankerpersoon van je departement of op de centrale ICT-helpdesk. Je wachtwoord wordt dan gereset naar je allereerste wachtwoord en je kan een blad meekrijgen met je inloggegevens. Als je een privé e-mailadres hebt opgegeven, ontvang je het ook daar. Hou rekening met een vertraging van ongeveer een kwartier na een reset voor je opnieuw kan aanmelden.


Een veilig wachtwoord

Hoe kies je nu best een veilig wachtwoord? In de tabel bij 'Wachtwoord kraken' kan je zien dat het om te beginnen belangrijk is om een voldoende lang wachtwoord te kiezen. Zes tekens zijn zo gehackt, met acht wordt het al meteen heel wat moeilijker.

Het handigste is om één vrij ingewikkeld paswoord te nemen en dat aan te vullen met wat voor dienst je gebruikt. Het ingewikkelde gedeelte onthoud je al snel omdat je het vaak gebruikt en door een voor- of achtervoegsel te gebruiken heb je ook voor elke dienst een uniek wachtwoord.

Dienst Basiswachtwoord
Laptop ;5m6_n!BG8
Mail1 ;5m6_n!BG8
Blog ;5m6_n!BG8
Mail2 ;5m6_n!BG8
Forum ;5m6_n!BG8

Gebruik nooit voor meerdere dingen hetzelfde wachtwoord. Als een hacker er dan in slaagt om jouw wachtwoord te achterhalen, kan hij meteen aan alles waarvoor je dat gebruikt. De gedachte dat "er toch niemand geïnteresseerd is in mijn mails of wat er op mijn pc staat" gaat niet op. De hacker zal het inderdaad niet kunnen schelen wat voor mailtjes je krijgt van je vrienden en collega's of welke foto's er op je pc staan, maar hij kan je computer of account wel gebruiken als stroman. De belangrijkste reden om in een computer of mailaccount in te breken is om zich te verschuilen achter jouw e-mail en IP-adres. Dat is uiteraard een vorm van identiteitsdiefstal, maar kan je voor heel wat problemen plaatsen. Als die hacker via jouw adres duizenden spam-mails verstuurt of illegaal bestanden deelt, zal jij degene zijn die de politie over de vloer krijgt.

We raden aan om geen aanhalingstekens ( " ' ) of ampersand (&) te gebruiken. Bij heel wat webapplicaties kan dat een conflict veroorzaken.


Wachtwoord kraken

Om een wachtwoord te kraken heb je heel wat rekenkracht nodig. Het is dus altijd mogelijk geweest, maar vroeger moest je veel geld investeren in krachtige computers om 'vlot' een wachtwoord te achterhalen. De evolutie van beeldkaarten heeft die drempel echter sterk verlaagd. Met de zwaar geoptimaliseerde processors van de nieuwste grafische kaarten kan je het kraakproces enorm versnellen.

CT-magazine deed de test met een typische gamecomputer. Kostprijs: 450 euro voor een quadcorecomputer + 350 euro voor een laatste nieuwe videokaart. In onderstaand tabelletje vind je een overzicht van hoe lang het duurde om een wachtwoord te kraken met deze thuis-pc.

Maximale kraaktijd voor Windows-wachtwoorden
Karakters Tekenset Tijd
6 A-Z / a-z / 0-9 1 minuut
6 A-Z / a-z / 0-9 / typ. speciale tekens 6 minuten
8 A-Z / a-z / 0-9 2 dagen, 17 uur
8 A-Z / a-z / 0-9 / typ. speciale tekens 33 dagen
8 A-Z / a-z / 0-9 / alle speciale tekens 82 dagen
11 A-Z / a-z 270 jaar

De typische speciale tekens zijn de meest gebruikte speciale tekens: _ @ # $ & + - = % * " ~ ! ? . , : ; ( ) < >