Wachtwoord: Difference between revisions

From ICTpedia
Jump to navigation Jump to search
No edit summary
m (→‎Hoe verander ik mijn wachtwoord?: Toevoeging: Wachttijd na wachtwoordwijziging)
 
(41 intermediate revisions by 7 users not shown)
Line 1: Line 1:
<font color='red' size='4pt'><b>Deze informatie is nog niet herwerkt voor AP Hogeschool.</b></font>
__TOC__
__TOC__
 
Bij je inschrijving of aanstelling bij AP ontvang je, samen met je [[inloggen|gebruikersnaam]], ook een wachtwoord. We raden aan om je wachtwoord zo snel mogelijk te [[#Hoe verander ik mijn wachtwoord?|veranderen]] na de eerste aanmelding op het netwerk.
== Waar moet mijn wachtwoord aan voldoen? ==
== Waar moet mijn wachtwoord aan voldoen? ==


Het [[wachtwoord]] moet minstens 8 tekens bevatten, en uit een combinatie bestaan van minstens drie van de vier volgende groepen:
Het wachtwoord moet minstens 16 tekens bevatten, en uit een combinatie bestaan van minstens drie van de vier volgende groepen:
* hoofdletters 'A' tot 'Z'  
* hoofdletters 'A' tot 'Z'
* kleine letters 'a' tot 'z'  
* kleine letters 'a' tot 'z'
* cijfers '0' tot '9'  
* cijfers '0' tot '9'
* niet-alfabetische tekens of cijfers zoals =, @, &, $
* niet-alfabetische tekens of cijfers zoals =, @, &, $
Je [[wachtwoord]] mag ook niet hetzelfde zijn als een van je acht vorige [[wachtwoord]]en en je
Je wachtwoord mag ook niet hetzelfde zijn als een van je vorige wachtwoorden en je gebruikersnaam of (een deel van) je naam, mag er niet in voorkomen.
gebruikersnaam (of een deel ervan, bijvoorbeeld je voornaam), mag niet in je [[wachtwoord]] voorkomen.
Laat je wachtwoord beginnen met een kleine letter of een hoofdletter, maar niet met een cijfer of speciaal teken.
Laat je [[wachtwoord]] beginnen met een kleine letter of een hoofdletter, maar niet met een cijfer of speciaal teken.
Met je gebruikersnaam en wachtwoord krijg je toegang tot alle ICT-faciliteiten van de hogeschool.
Met je gebruikersnaam en [[wachtwoord]] krijg je toegang tot alle ICT-faciliteiten van de hogeschool.


Vermijd met je [[wachtwoord]] het volgende:
Vermijd met je wachtwoord het volgende:
* noteer het [[wachtwoord]] nooit  
* noteer het wachtwoord nooit
* geef het nooit aan een andere persoon  
* geef het nooit aan een andere persoon
* maak het niet gemakkelijk om te raden (de voornaam of naam van vriend/vriendin, ouders, ... de nummerplaat van de auto, geboortedatum, je favoriete sport, kunst, kunstenaar, ...)
* maak het niet gemakkelijk om te raden (de voornaam of naam van vriend/vriendin, ouders, ... de nummerplaat van de auto, geboortedatum, je favoriete sport, kunst, kunstenaar, ...)
* probeer het niet te vergeten!
* probeer het niet te vergeten!
* extra tips voor een [[Wachtwoord#Een_veilig_wachtwoord|veilig wachtwoord]]
* extra tips voor een [[Wachtwoord#Een_veilig_wachtwoord|veilig wachtwoord]]


== Mijn wachtwoord is verlopen, wat nu? ==
Als je je wachtwoord niet wijzigt voor de deadline, dan verloopt het. Afhankelijk van waar je nadien aanmeldt, krijg je een melding.
Op e-campus.ap.be ziet dat er zo uit. Je kan hier meteen je wachtwoord wijzigen.
[[Afbeelding:Wachtwoord01.png|border|1000px]]
Op webmail.ap.be krijg je volgende melding. Je kan op deze plek je wachtwoord niet wijzigen. Je kan terug toegang krijgen [[Wachtwoord#Ik_ben_mijn_wachtwoord_vergeten._Wat_moet_ik_doen.3F|door je wachtwoord te laten resetten]].
[[Afbeelding:ww_mail_4.png|border]]
<!--Als je aanmeldt op een pc van de hogeschool zie je dit bericht.-->


== Hoe verander ik mijn wachtwoord? ==
== Hoe verander ik mijn wachtwoord? ==


* Klik op Start --> Windows-beveiliging
Je kan je wachtwoord op drie manieren wijzigen: online, via een computer (desktop of laptop) van AP of via e-campus.
Opgelet: vergis je niet, en neem de 'Start'-knop van e-campus!
Nadat je wachtwoord is gewijzigd moet het nog doorvloeien naar alle verschillende systemen van AP (webmail, Digitap, WebUntis, ...) We raden aan om 5 tot 10 minuten te wachten zodat de synchronisatie goed verloopt, om dan pas voor een eerste keer opnieuw in te loggen.
Als je problemen ondervindt met je wachtwoord aan te passen, neem dan gerust contact op met de [[Contact|helpdesk]].
 
=== Online ===
Meld je eerst aan op de [https://webmail.ap.be Webmail]. Als dit goed gelukt is, kan je surfen naar [https://wachtwoord.ap.be wachtwoord.ap.be]. Hier krijg je de mogelijkheid om jouw wachtwoord zelf aan te passen.


[[Afbeelding:wachtwoord_01.png|border]]
[[Afbeelding:Wachtwoord07.png|border]]


=== Via een vaste computer of laptop van AP ===
Eens aangemeld met je huidige wachtwoord, kan je op Control + Alt + Delete gelijktijdig drukken om onderstaand menu op te roepen.


* Op het scherm dat je nu krijgt vind je een knop: [[wachtwoord]] wijzigen '''Klik hierop.''' 
[[Afbeelding:Wachtwoord03.png|border]]
[[Afbeelding:wachtwoord_02.png|border]]


Van hieruit kan je kiezen om je wachtwoord te wijzigen.


* Je moet nu eenmaal je oude [[wachtwoord]] ingeven en daarna tweemaal je nieuwe [[wachtwoord]]. Klik op de pijl om te bevestigen.
[[Afbeelding:Wachtwoord04.png|border]]
[[Afbeelding:wachtwoord_03.png|border]]  


=== Via e-campus ===
Wanneer je aanmeldt op e-campus, kan je geen gebruik maken van Control + Alt + Delete. Eenmaal in e-campus heb je wel een '''zwarte knop''' (1) bovenaan het scherm om een klein menu te openen. Van daaruit kan je wel een '''Control + Alt + Delete''' (2) uitvoeren. Klik daarna op '''Wachtwoord wijzigen'''.


* Je krijgt een melding wanneer je wachtwoord is gewijzigd.
[[Afbeelding:Wachtwoord05.png|border]]
* Klik op 'OK'.
[[Afbeelding:wachtwoord_04.png|border]]  


 
Jouw gebruikersnaam staat normaal al ingevuld. Voer nu eerst jouw oude wachtwoord in en vervolgens tweemaal jouw nieuwe wachtwoord.
* '''BELANGRIJK!!!''' Het kan tot een kwartier duren voordat je je nieuwe [[wachtwoord]] kan gebruiken om aan te melden op een computer waarop je toegang hebt tot [[e-campus]].


[[Afbeelding:Wachtwoord06.png|border]]


== Ik ben mijn wachtwoord vergeten. Wat moet ik doen? ==
== Ik ben mijn wachtwoord vergeten. Wat moet ik doen? ==
Je wachtwoord kan enkel gereset worden na tussenkomst van de helpdesk, je kan daarvoor terecht bij de [[Contact|helpdesk]] van jouw campus. Zij kunnen je wachtwoord resetten naar je initiële wachtwoord.


* Als student kan je daarvoor terecht bij de [[Helpdesk_voor_studenten#Wie_is_mijn_ICT-ankerpersoon_.3F|ICT-ankerpersoon]] van je departement of bij de EMI-helpdesk. Hij/zij kan je wachtwoord resetten naar je allereerste wachtwoord en geeft je een blad mee met je inloggegevens. Hou rekening met een vertraging van ongeveer een kwartier na een reset voor je opnieuw kan aanmelden.


* Als lector kan je hiervoor terecht bij de [[Helpdesk_voor_studenten#Wie_is_mijn_ICT-ankerpersoon_.3F|ICT-ankerpersoon]] van je departement of op de centrale [[Helpdesk_voor_personeel|ICT-helpdesk]]. Je wachtwoord wordt dan gereset naar je allereerste wachtwoord en je kan een blad meekrijgen met je inloggegevens. Als je een privé e-mailadres hebt opgegeven, ontvang je het ook daar. Hou rekening met een vertraging van ongeveer een kwartier na een reset voor je opnieuw kan aanmelden.
Het wordt ten stelligste aangeraden dat je persoonlijk langsgaat bij de helpdesk om dat te doen. Na een vraag via mail zal je wachtwoord uit veiligheidsoverwegingen nooit gereset worden. Wanneer het echt niet mogelijk is om langs te komen, zal de helpdesk zelf telefonisch contact met jou opnemen om te checken of de wachtwoordreset een legitieme vraag is.


Hou rekening met een vertraging van ongeveer een kwartier na een reset voor je opnieuw kan aanmelden.
== Mijn wachtwoord is veranderd, wat nu? ==
Je zal jouw nieuw wachtwoord opnieuw moeten ingeven om verder gebruik te kunnen maken van onder andere de WI-FI en jouw e-mails. Bekijk op onderstaande pagina's hoe je dit kan instellen.
[[E-mail|Hoe kan ik mijn E-mails lezen]]
[[Draadloos|Hoe verbind ik met het netwerk]]


== Een veilig wachtwoord ==
== Een veilig wachtwoord ==
Hoe kies je nu best een veilig wachtwoord? In de tabel bij 'Wachtwoord kraken' kan je zien dat het om te beginnen belangrijk is om een voldoende lang wachtwoord te kiezen. Zes tekens zijn zo gehackt, met acht wordt het al meteen heel wat moeilijker.
Hoe kies je nu best een veilig wachtwoord? In de tabel bij 'Wachtwoord kraken' kan je zien dat het om te beginnen belangrijk is om een voldoende lang wachtwoord te kiezen. Zes tekens zijn zo gehackt, met acht wordt het al meteen heel wat moeilijker.


Het handigste is om één vrij ingewikkeld paswoord te nemen en dat aan te vullen met wat voor dienst je gebruikt. Het ingewikkelde gedeelte onthoud je al snel omdat je het vaak gebruikt en door een voor- of achtervoegsel te gebruiken heb je ook voor elke dienst een uniek wachtwoord.
Het handigste is om één vrij ingewikkeld wachtwoord te nemen en dat aan te vullen met wat voor dienst je gebruikt. Het ingewikkelde gedeelte onthoud je al snel omdat je het vaak gebruikt en door een voor- of achtervoegsel te gebruiken heb je ook voor elke dienst een uniek wachtwoord.


<table border=1 cellspacing=0 cellpadding=2 width=250px>
<table border=1 cellspacing=0 cellpadding=2 width=250px>
Line 87: Line 115:
Gebruik nooit voor meerdere dingen hetzelfde wachtwoord. Als een hacker er dan in slaagt om jouw wachtwoord te achterhalen, kan hij meteen aan alles waarvoor je dat gebruikt. De gedachte dat "er toch niemand geïnteresseerd is in mijn mails of wat er op mijn pc staat" gaat niet op. De hacker zal het inderdaad niet kunnen schelen wat voor mailtjes je krijgt van je vrienden en collega's of welke foto's er op je pc staan, maar hij kan je computer of account wel gebruiken als stroman. De belangrijkste reden om in een computer of mailaccount in te breken is om zich te verschuilen achter jouw e-mail en IP-adres. Dat is uiteraard een vorm van identiteitsdiefstal, maar kan je voor heel wat problemen plaatsen. Als die hacker via jouw adres duizenden spam-mails verstuurt of illegaal bestanden deelt, zal jij degene zijn die de politie over de vloer krijgt.
Gebruik nooit voor meerdere dingen hetzelfde wachtwoord. Als een hacker er dan in slaagt om jouw wachtwoord te achterhalen, kan hij meteen aan alles waarvoor je dat gebruikt. De gedachte dat "er toch niemand geïnteresseerd is in mijn mails of wat er op mijn pc staat" gaat niet op. De hacker zal het inderdaad niet kunnen schelen wat voor mailtjes je krijgt van je vrienden en collega's of welke foto's er op je pc staan, maar hij kan je computer of account wel gebruiken als stroman. De belangrijkste reden om in een computer of mailaccount in te breken is om zich te verschuilen achter jouw e-mail en IP-adres. Dat is uiteraard een vorm van identiteitsdiefstal, maar kan je voor heel wat problemen plaatsen. Als die hacker via jouw adres duizenden spam-mails verstuurt of illegaal bestanden deelt, zal jij degene zijn die de politie over de vloer krijgt.


We raden aan om geen aanhalingstekens ( " ' ) of ampersand (&) te gebruiken. Bij heel wat webapplicaties kan dat een conflict veroorzaken.
We raden aan om geen aanhalingstekens ( " ' ) of ampersand (&) te gebruiken. Bij heel wat webapplicaties kan dat een conflict veroorzaken. De typische speciale tekens zijn de meest gebruikte speciale tekens: _ @ # $ & + - = % * " ~ ! ? . , : ; ( ) < >
 
 
== Wachtwoord kraken ==
Om een wachtwoord te kraken heb je heel wat rekenkracht nodig. Het is dus altijd mogelijk geweest, maar vroeger moest je veel geld investeren in krachtige computers om 'vlot' een wachtwoord te achterhalen. De evolutie van beeldkaarten heeft die drempel echter sterk verlaagd. Met de zwaar geoptimaliseerde processors van de nieuwste grafische kaarten kan je het kraakproces enorm versnellen.
 
[http://www.ct.nl CT-magazine] deed de test met een typische gamecomputer. Kostprijs: 450 euro voor een quadcorecomputer + 350 euro voor een laatste nieuwe videokaart. In onderstaand tabelletje vind je een overzicht van hoe lang het duurde om een wachtwoord te kraken met deze thuis-pc.
 
<table cellspacing=0 cellpadding=3 width=500px border=1>
<tr>
<td colspan=3 bgcolor="yellow" align=center>'''Maximale kraaktijd voor Windows-wachtwoorden'''</td>
</tr>
<tr>
<td>''Karakters''</td>
<td>''Tekenset''</td>
<td>''Tijd''</td>
</tr>
<tr>
<td>6</td>
<td>A-Z / a-z / 0-9</td>
<td>1 minuut</td>
</tr>
<tr>
<td>6</td>
<td>A-Z / a-z / 0-9 / typ. speciale tekens</td>
<td>6 minuten</td>
</tr>
<tr>
<td>8</td>
<td>A-Z / a-z / 0-9</td>
<td>2 dagen, 17 uur</td>
</tr>
<tr>
<td>8</td>
<td>A-Z / a-z / 0-9 / typ. speciale tekens</td>
<td>33 dagen</td>
</tr>
<tr>
<td>8</td>
<td>A-Z / a-z / 0-9 / alle speciale tekens</td>
<td>82 dagen</td>
</tr>
<tr>
<td>11</td>
<td>A-Z / a-z</td>
<td>270 jaar</td>
</tr>
</table>
 
De typische speciale tekens zijn de meest gebruikte speciale tekens: _ @ # $ & + - = % * " ~ ! ? . , : ; ( ) < >

Latest revision as of 08:44, 27 October 2021

Bij je inschrijving of aanstelling bij AP ontvang je, samen met je gebruikersnaam, ook een wachtwoord. We raden aan om je wachtwoord zo snel mogelijk te veranderen na de eerste aanmelding op het netwerk.

Waar moet mijn wachtwoord aan voldoen?

Het wachtwoord moet minstens 16 tekens bevatten, en uit een combinatie bestaan van minstens drie van de vier volgende groepen:

  • hoofdletters 'A' tot 'Z'
  • kleine letters 'a' tot 'z'
  • cijfers '0' tot '9'
  • niet-alfabetische tekens of cijfers zoals =, @, &, $

Je wachtwoord mag ook niet hetzelfde zijn als een van je vorige wachtwoorden en je gebruikersnaam of (een deel van) je naam, mag er niet in voorkomen. Laat je wachtwoord beginnen met een kleine letter of een hoofdletter, maar niet met een cijfer of speciaal teken. Met je gebruikersnaam en wachtwoord krijg je toegang tot alle ICT-faciliteiten van de hogeschool.

Vermijd met je wachtwoord het volgende:

  • noteer het wachtwoord nooit
  • geef het nooit aan een andere persoon
  • maak het niet gemakkelijk om te raden (de voornaam of naam van vriend/vriendin, ouders, ... de nummerplaat van de auto, geboortedatum, je favoriete sport, kunst, kunstenaar, ...)
  • probeer het niet te vergeten!
  • extra tips voor een veilig wachtwoord

Mijn wachtwoord is verlopen, wat nu?

Als je je wachtwoord niet wijzigt voor de deadline, dan verloopt het. Afhankelijk van waar je nadien aanmeldt, krijg je een melding.


Op e-campus.ap.be ziet dat er zo uit. Je kan hier meteen je wachtwoord wijzigen.

Wachtwoord01.png


Op webmail.ap.be krijg je volgende melding. Je kan op deze plek je wachtwoord niet wijzigen. Je kan terug toegang krijgen door je wachtwoord te laten resetten.

Ww mail 4.png


Hoe verander ik mijn wachtwoord?

Je kan je wachtwoord op drie manieren wijzigen: online, via een computer (desktop of laptop) van AP of via e-campus. Nadat je wachtwoord is gewijzigd moet het nog doorvloeien naar alle verschillende systemen van AP (webmail, Digitap, WebUntis, ...) We raden aan om 5 tot 10 minuten te wachten zodat de synchronisatie goed verloopt, om dan pas voor een eerste keer opnieuw in te loggen. Als je problemen ondervindt met je wachtwoord aan te passen, neem dan gerust contact op met de helpdesk.

Online

Meld je eerst aan op de Webmail. Als dit goed gelukt is, kan je surfen naar wachtwoord.ap.be. Hier krijg je de mogelijkheid om jouw wachtwoord zelf aan te passen.

Wachtwoord07.png

Via een vaste computer of laptop van AP

Eens aangemeld met je huidige wachtwoord, kan je op Control + Alt + Delete gelijktijdig drukken om onderstaand menu op te roepen.

Wachtwoord03.png

Van hieruit kan je kiezen om je wachtwoord te wijzigen.

Wachtwoord04.png

Via e-campus

Wanneer je aanmeldt op e-campus, kan je geen gebruik maken van Control + Alt + Delete. Eenmaal in e-campus heb je wel een zwarte knop (1) bovenaan het scherm om een klein menu te openen. Van daaruit kan je wel een Control + Alt + Delete (2) uitvoeren. Klik daarna op Wachtwoord wijzigen.

Wachtwoord05.png

Jouw gebruikersnaam staat normaal al ingevuld. Voer nu eerst jouw oude wachtwoord in en vervolgens tweemaal jouw nieuwe wachtwoord.

Wachtwoord06.png

Ik ben mijn wachtwoord vergeten. Wat moet ik doen?

Je wachtwoord kan enkel gereset worden na tussenkomst van de helpdesk, je kan daarvoor terecht bij de helpdesk van jouw campus. Zij kunnen je wachtwoord resetten naar je initiële wachtwoord.


Het wordt ten stelligste aangeraden dat je persoonlijk langsgaat bij de helpdesk om dat te doen. Na een vraag via mail zal je wachtwoord uit veiligheidsoverwegingen nooit gereset worden. Wanneer het echt niet mogelijk is om langs te komen, zal de helpdesk zelf telefonisch contact met jou opnemen om te checken of de wachtwoordreset een legitieme vraag is.


Hou rekening met een vertraging van ongeveer een kwartier na een reset voor je opnieuw kan aanmelden.


Mijn wachtwoord is veranderd, wat nu?

Je zal jouw nieuw wachtwoord opnieuw moeten ingeven om verder gebruik te kunnen maken van onder andere de WI-FI en jouw e-mails. Bekijk op onderstaande pagina's hoe je dit kan instellen. Hoe kan ik mijn E-mails lezen Hoe verbind ik met het netwerk

Een veilig wachtwoord

Hoe kies je nu best een veilig wachtwoord? In de tabel bij 'Wachtwoord kraken' kan je zien dat het om te beginnen belangrijk is om een voldoende lang wachtwoord te kiezen. Zes tekens zijn zo gehackt, met acht wordt het al meteen heel wat moeilijker.

Het handigste is om één vrij ingewikkeld wachtwoord te nemen en dat aan te vullen met wat voor dienst je gebruikt. Het ingewikkelde gedeelte onthoud je al snel omdat je het vaak gebruikt en door een voor- of achtervoegsel te gebruiken heb je ook voor elke dienst een uniek wachtwoord.

Dienst Basiswachtwoord
Laptop ;5m6_n!BG8
Mail1 ;5m6_n!BG8
Blog ;5m6_n!BG8
Mail2 ;5m6_n!BG8
Forum ;5m6_n!BG8

Gebruik nooit voor meerdere dingen hetzelfde wachtwoord. Als een hacker er dan in slaagt om jouw wachtwoord te achterhalen, kan hij meteen aan alles waarvoor je dat gebruikt. De gedachte dat "er toch niemand geïnteresseerd is in mijn mails of wat er op mijn pc staat" gaat niet op. De hacker zal het inderdaad niet kunnen schelen wat voor mailtjes je krijgt van je vrienden en collega's of welke foto's er op je pc staan, maar hij kan je computer of account wel gebruiken als stroman. De belangrijkste reden om in een computer of mailaccount in te breken is om zich te verschuilen achter jouw e-mail en IP-adres. Dat is uiteraard een vorm van identiteitsdiefstal, maar kan je voor heel wat problemen plaatsen. Als die hacker via jouw adres duizenden spam-mails verstuurt of illegaal bestanden deelt, zal jij degene zijn die de politie over de vloer krijgt.

We raden aan om geen aanhalingstekens ( " ' ) of ampersand (&) te gebruiken. Bij heel wat webapplicaties kan dat een conflict veroorzaken. De typische speciale tekens zijn de meest gebruikte speciale tekens: _ @ # $ & + - = % * " ~ ! ? . , : ; ( ) < >