Online werken: Software

From ICTpedia
Revision as of 15:18, 7 June 2020 by Ajo (Talk | contribs)

Jump to: navigation, search

Deze pagina geeft je meer inzicht over het installeren van essentiële software om online te werken en/of examens op afstand af te leggen.
Microsoft Teams

Microsoft Teams

Microsoft Teams, ook wel afgekort tot Teams, is een communicatie- en samenwerkingsplatform dat chatten, bellen, videoconferentie, (gedeelde) bestandsopslag en integratie van applicaties samenbrengt. De dienst is onderdeel van Microsoft 365.

Alhoewel je Teams kan starten via een webbrowser, haal je het meest uit de gedownloade applicatie:

  • zo zit daar al een duidelijk verschil in het aantal beeldschermen dat tegelijkertijd in de zogenaamde grid kan worden weergegeven;
  • en je kan in de webversie ook niet toestaan dat iemand de besturing van je scherm overneemt (wat wel eens handig zou kunnen zijn in geval van een technische probleem).

Microsoft Teams voor download is te vinden:

Teams kan geïnstalleerd worden op Microsoft Windows, Apple MacOS en iOS, alsook Google Android.

Op Digitap staat trouwens een uitgebreide handleiding over het gebruik ervan.

Google Chrome

Google Chrome is te downloaden en installeren via:

Alhoewel Google jou - net als vele andere aanbieders - zal verleiden om na installatie een (Google) account te creëren, is dat niet vereist, noch voor het toevoegen van de Proctorio-extensie, noch voor het starten van een digitaal examen.

Je kan - zeker ten belope van de examenreeks - Google Chrome als je standaard browser aanduiden. Dat is in enkele klikken gebeurd:

Proctorio

Proctorio

Surf met Google Chrome naar Proctorio voor het downloaden en het toevoegen van deze extensie aan de browser.

Online werken-sw 0200.png

Ondervinding leert dat het sporadisch wel eens durft voor te vallen dat de link achter de tekstknop click here niet naar de juiste pagina wijst. Klik in dat geval op de volgende url (in je Google Chrome browser): https://chrome.google.com/webstore/detail/proctorio/fpmapakogndmenjcfoajifaaonnkpkei.

Je arriveert in de Chrome Web Store waar je de extensie kan toevoegen:

Online werken-sw 0215.png

Daarna verschijnt een informatievenster over de rechten van de extensie; schakel deze in als dat nog niet gebeurd zou zijn.

Online werken-sw 0220.png

En klaar... Proctorio is toegevoegd.

Online werken-sw 0230.png

Het typische icoontje in de vorm van een schild is nu rechts bovenaan terug te vinden in je browser. Controleer op dit moment de extensie. Klik op het menu "Google Chrome aanpassen en beheren" (de 3 verticale puntjes in de rechterbovenhoek), dan kies je voor Meer hulpprogramma's en Extensies:

Online werken-sw 0245.png

Of indien er veel extensies geïnstalleerd zijn: typ Proctorio in het zoekveld:

Online werken-sw 0250.png

Check via de knop Details of de Toegang op alle sites staat:

Bestand:Online werken-sw 0260.png

ExaMonitor

ExaMonitor is AP-software dat op (on)regelmatige basis een screenshot neemt van je beeldscherm; het kadert in het opsporen van mogelijks frauduleuze handelingen tijdens examens.

Als deze software tijdens een bepaald examen verplicht is, wordt dat ook meegedeeld. Het is niet aangeraden om de software al dagen op voorhand te downloaden; de app is van minimale grootte en er verschijnt op regelmatige basis een update. Je kan maar beter de meest actuele versie gebruiken!

En opgelet: ExaMonitor zal volgende foutmelding genereren als je dit méér dan 15 minuten op voorhand opstart:

Online werken-sw 0180.png

Voor de download surf je naar ExaMonitor.

Je kiest je rol (student):

Online werken-sw 0155.png

En je kiest jouw besturingssysteem om de juiste download te starten:

Online werken-sw 0160.png

Na de download krijg je voldoende instructies om de installatie te voltooien.

Dubbelklik de app waarna een venstertje verschijnt waarin gevraagd wordt naar volgende informatie::

  • jouw s- of p-nr (gevolgd door @ap.be) (1)
  • jouw wachtwoord (2).

Klik vervolgens op de knop Sessie starten (3).

Online werken-sw 0175.png

Na het examen sluit je ExaMonitor via de knop Sessie beëindigen. Je kan het bestand trouwens verwijderen zodat je bij aanvang van een volgend examen zeker weer de laatste versie zal downloaden en gebruiken.

Sensotec Alinea

Alinea is jouw slimme teksthulp voor schrijven, lezen, vreemde talen en leren/studeren. Het biedt standaard schrijf- en leesondersteuning voor het Nederlands, Frans, Engels en Duits. Met woordenboeken, teken- en markeertools heb je een heel arsenaal aan studiehulpmiddelen bij de hand. Stem het gebruik wel af met je docent.

Het wordt gratis door AP aangeboden, maar op voorhand (met je studentennummer) registreren is verplicht!Naar: online werken bondig samengevat.