Online werken: Netwerkfaciliteiten: verschil tussen versies

Uit ICTpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
 
Regel 40: Regel 40:


== Meet de snelheid van je (draadloze) netwerkaansluiting ==
== Meet de snelheid van je (draadloze) netwerkaansluiting ==
De meeste internetproviders bieden een webpagina aan waarmee je door middel van een ''speedtest'' de snelheid van jouw (draadloze) netwerkaansluiting kan testen:
De meeste internetproviders bieden een webpagina aan waarmee je door middel van een ''speedtest'' de snelheid van jouw (draadloze) netwerkaansluiting kan testen. Voor thuiswerk en leren op afstand met gebruik van hulpmiddelen zoals Microsoft Teams e.d. is een minimale downloadsnelheid van 8 Mbps gewenst.
* [https://www.speedtest.net provider onafhankelijk]
* [https://pxs.speedtestcustom.com Proximus]
* [https://pxs.speedtestcustom.com Proximus]
* [https://speedtest.telenet.be/index.html Telenet]
* [https://speedtest.telenet.be/index.html Telenet]

Huidige versie van 18 mei 2020 om 11:18


Deze pagina helpt je bij het opzetten en/of controleren van je netwerkfaciliteiten.




Netwerk via een netwerkkabel

Voor een stabiele en betrouwbare netwerkverbinding is een (lange) netwerkkabel veruit de beste optie; die verbindt je toestel met de router/modem van je internetprovider (Telenet, Proximus, Orange,...). Het uiteinde klikt in je router/modem (desnoods nog via een muuraansluiting) en in je apparaat. Zo'n connector ziet eruit als volgt:

Opgelet: bij de nieuwste laptops wordt dergelijke aansluiting niet meer voorzien. Je zal dan met een koppelstuk moeten werken!

Draadloos netwerk

Als een netwerkkabel geen optie is... zal het draadloos zijn (WiFi of 4G).

Via WiFi

De sterkte van je WiFi-signaal wordt aangegeven in het typische icoon, en bij voorkeur zijn alle deeltjes ervan opgelicht:

Je kan volgende stappen ondernemen om een stabiel(er) draadloos netwerk te bekomen:

  • plaats je apparaat (lees: je laptop) dichter bij de WiFi-zender. Wederom betreft het hier de router/modem van je internetprovider (Telenet, Proximus, Orange,...).
  • andere toestellen die WiFi gebruiken (gsm, tablet, andere laptop, spelconsole, tv,...) zet je best uit of op Vliegtuigstand - zeker tijdens je examen op afstand.
  • vraag aan je huis- of kotgenoten om hun dataverbruik te minimaliseren - zeker tijdens je examen op afstand. Het betreft vooral zgn streamingdiensten zoals NetFlix, Spotify,...
  • blijf zo ver mogelijk weg van WiFi-verstoorders zoals microgolfovens, TL-lampen,...
  • vraag telefonisch aan je internetprovider om de kwaliteit van je verbinding te controleren.

Bij gebrek aan een eigen of stabiel WiFi-signaal:

  • kan je contact opnemen met stuvo (stuvo@ap.be). Zij kunnen je tijdens deze Coronacrisis een voucher (^lees: gebruikersnaam en wachtwoord) van Proximus of Telenet geven waarmee je op een hotspot van hen kan verbinden.
  • kan je opteren om een verbinding te leggen met de 4G van je gsm; dat wordt beschouwd als stabiel en je datavolume is tijdens deze Coronacrisis waarschijnlijk serieus opgetrokken.

Via 4G

De sterkte van je 4G-signaal wordt aangegeven in het typische icoon, en bij voorkeur zijn alle deeltjes ervan opgelicht:

Vooral nà de Coronacrisis opletten voor extra kosten buiten je abonnement.

Meet de snelheid van je (draadloze) netwerkaansluiting

De meeste internetproviders bieden een webpagina aan waarmee je door middel van een speedtest de snelheid van jouw (draadloze) netwerkaansluiting kan testen. Voor thuiswerk en leren op afstand met gebruik van hulpmiddelen zoals Microsoft Teams e.d. is een minimale downloadsnelheid van 8 Mbps gewenst.



Naar: online werken bondig samengevat.