Online werken: Bondig samengevat

From ICTpedia
Jump to navigation Jump to search

Deze pagina helpt je bij het opzetten van je werkplek op afstand. Ze bundelt een aantal algemene topics en geeft een overzicht van enkele essentiële functionaliteiten.
Algemeen

Tips voor een rustige werkplek

Creëer voor jezelf de juiste plaats. Zorg ervoor dat je daar op een ontspannen, rustige manier kan werken. Enkele simpele tips:

  • ban mogelijke afleidingen (GSM, tablet, huis- of kotgenoten, huisdier,...).
  • maak de werkruimte rond je computer leeg zodat je voldoende plaats hebt; dat creëert ook rust.
  • zit bij voorkeur niet met je rug naar het raam, want door de lichtinval kan je dan veel moeilijker de tekst op het scherm lezen.

Een ergonomische home office volgens IDEWE vzw.

Geüpdatete hardware en software

In het algemeen wordt verwacht:

  • dat je PC/laptop geüpdatet is naar de meest actuele versie van het besturingssysteem. Voornamelijk Microsoft Windows en Apple MacOS (of iPadOS) worden degelijk ondersteund; voor Linuxdistributies en Chrome OS (Chromebook) is dat niet echt het geval.
  • dat je microfoon en camera op dat toestel naar behoren functioneert.
  • dat op je toestel - buiten Google Chrome - nog een browser geïnstalleerd staat, en beiden bijgewerkt zijn naar de laatste versie (bv Mozilla Firefox, Microsoft Edge).
  • dat je vooraf je toestel even herstart; zo ben je zeker dat eventuele achterliggende procedures ivm updates e.d. afgewerkt zijn.

Contactpunten

Een greep uit andere informatiebronnen


Essentiële functionaliteiten

Netwerk

Het belang van een stabiele internetverbinding kan niet genoeg onderstreept worden, zeker tijdens examens op afstand. Het artikel omtrent netwerkfaciliteiten helpt je verder op weg voor het opzetten en/of controleren van je netwerk.

Audio en Video

Zowel een microfoon als een camera zijn essentieel bij het werken op afstand. Via volgende twee (Engelstalige) webpagina's kan je ze alvast online testen:

Raadpleeg zeker deze tips in geval van problemen met de werking van je camera (vnl voor Microsoft Windows).

Bij het ontbreken van de functionaliteit van microfoon en/of camera kan je op volgende webpagina's voldoende hulp vinden voor een workaround:


Verwant(e) artikel(s)