Difference between revisions of "Mappenstructuur"

From ICTpedia
Jump to navigation Jump to search
Line 1: Line 1:
----
----
'De mappenstructuur' wil zoveel zeggen als een gemeenschappelijke structuur van (publieke) mappen. '''Gemeenschappelijk''', want iedereen gebruikt dezelfde structuur. Sommige mappen zijn publiek toegankelijk, andere mappen zijn afgeschermd voor een bepaalde doelgroep.
<div style="float:left;">__TOC__</div>
<div style="clear:both;"></div>
----
----


== Voordelen ==
== Overzicht ==
* Alle informatie zit in dezelfde structuur.
* Eenvoudig om een back-up te maken
* Via de '''zoekfunctie''' van Windows Verkenner vind je de informatie die je zoekt
* Centraal beheer van toegangsrechten zorgt waar nodig voor optimale beveiliging


Er zijn verschillende opslagmogelijkheden binnen en buiten het AP-netwerk ter beschikking voor zowel personeelsleden als studenten.  Deze pagina geeft een overzicht van de beschikbare vormen van opslag.


== Hoe te bereiken? ==
== AP-netwerk ==
* Om toegang te krijgen tot de mappen op het AP-netwerk moet je '''ingelogd''' zijn op een computer binnen de hogeschool of op e-campus. Je hebt dus ook toegang tot deze mappen via e-campus van thuis uit.
* Eens ingelogd, gebruik je Windows Verkenner om naar de gewenste map te gaan.


Wanneer je jezelf aanmeldt op een toestel binnen het AP-netwerk of binnen e-campus heb je verschillende netwerklocaties ter beschikking.  Elk van deze netwerkschijven en onderliggende mappen worden regelmatig geback-upt.


== Publieke mappen (voor personeel) ==
=== H-schijf ===
Op het AP-netwerk vind je enkele publieke mappen:
* '''N:\Doorgeefluik Personeel''' : zoals de naam laat vermoeden, is deze map bedoeld om op een eenvoudige en snelle manier bestanden aan andere collega’s te kunnen doorgeven. Dit kan bijvoorbeeld nuttig zijn voor zeer grote bestanden (die je niet kan e-mailen), of om een bestand aan collega te geven die geen toegang heeft tot jouw deel van de mappenstructuur.
** Alle personeelsleden (lectoren en administratie) kunnen lezen en schrijven in deze map: plaats daarom geen vertrouwelijke gegevens in deze map.
** Studenten hebben geen toegang tot deze map.
** Elk departement / SofA beschikt bovendien over een eigen doorgeefluik personeel.
** '''OPGELET''': Bestanden worden na 7 dagen automatisch verwijderd: plaats daarom geen originele bestanden in deze map, enkel kopieën.
** Er wordt geen back-up gemaakt van deze map.
** ICT behoudt het recht om op elk ogenblik en zonder voorafgaande verwittiging de map volledig leeg te maken (o.a. voor onderhoudsdoeleinden).


De H-schijf is je eigen, persoonlijk stukje binnen het AP-netwerk.  De H-schijf is enkel zichtbaar wanneer je aanmeldt met je eigen aanmeldgegevens.


== Publieke mappen (voor personeel en studenten) ==
Alle bestanden en mappen worden op regelmatige basis geback-upt. Je kan op elk moment bestanden terug zetten via [[Vorige versie bestanden herstellen|'''Vorige Versies''']].
* '''N:\Doorgeefluik Personeel en Studenten''' : deze map is bedoeld om op een eenvoudige en snelle manier bestanden te kunnen doorgeven tussen studenten en personeelsleden. Dit kan bijvoorbeeld nuttig zijn voor zeer grote bestanden (die je niet kan e-mailen).
** Alle personeelsleden (lectoren en administratie) en studenten kunnen lezen en schrijven in deze map: plaats geen vertrouwelijke gegevens in deze map.
** Elk departement / SofA beschikt bovendien over een eigen doorgeefluik personeel en studenten.
** '''OPGELET''': Bestanden worden na 7 dagen automatisch verwijderd: plaats daarom geen originele bestanden in deze map, enkel kopieën.
** Er wordt geen back-up gemaakt van deze map.
** ICT behoudt het recht om op elk ogenblik en zonder voorafgaande verwittiging de map volledig leeg te maken (o.a. voor onderhoudsdoeleinden).


Je kan op de H-schijf oa. volgende basisfolders terugvinden:


*'''Docent aan student''': docenten gebruiken deze map om informatie te bezorgen aan hun studenten
* '''Desktop: '''Bevat alle documenten die je op het bureaublad binnen e-Campus zet.
** Docenten hebben lees- en schrijfrechten
* '''Documents: '''De meest aangeraden plaats om je persoonlijke documenten te bewaren.
** Studenten hebben enkel leesrechten
* '''Favorites: '''Bevat je bladwijzers uit Internet Explorer binnen e-Campus.
** Er wordt een back-up gemaakt van deze map
* '''Scans: '''In deze map komens je scan-opdrachten terecht die je maakt met de functie ‘My Folder’ op [[Multifunctional|'''multifunctionals''']]


Binnen e-Campus, in je verkenner, heb je rechtstreeks toegang tot deze mappen.  Lokaal op een PC of laptop binnen het AP-netwerk moet je via de H-schijf werken.


*'''Student aan docent''': studenten gebruiken deze map om bestanden in het kader van een opdracht te droppen in de map van de betrokken lector
'''<pre style="color: red">Opgelet: Hou er rekening mee dat er een limiet staat op het aantal documenten dat je kan bewaren.
** Docenten hebben lees- en schrijfrechten
Meer informatie hieromtrent vindt je op de Quota pagina.</pre>'''
** Studenten hebben enkel rechten om een bestand in te dienen, na indienen kan de student zijn/haar bestand niet meer openen of wijzigen
** Er wordt een back-up gemaakt van deze map


=== N-schijf ===


*'''Studentenprojecten''': deze map is bedoeld voor studenten die bestanden wensten te delen in het kader van een studentenproject (vb. redactie DenTriangel, werkgroepen ortho, ...)
Binnen het AP-netwerk, onder de N-schijf, vindt je een aantal publieke mappen. Deze mappen zijn potentieel toegankelijk voor iedereen die er rechten toe heeft. Hou er dus rekening mee dat je geen gevoelige informatie hier op deelt.
** Enkel de studenten die betrokken zijn bij een bepaald project, hebben de nodige toegangsrechten tot deze map
** Er wordt een back-up gemaakt van deze map


Alle bestanden en mappen op de N-schijf worden op regelmatige basis geback-upt.  Je kan op elk moment bestanden terug zetten via [[Vorige versie bestanden herstellen|'''Vorige Versies''']].


== Administratieve mappenstructuur ==
* '''N:\Doorgeefluik Personeel:'''  
* Enkel voor personeel, bereikbaar via '''AP GEM-DATA (N:)'''
** Deze map is bedoeld om, op een eenvoudige en snelle manier, documenten te delen met andere collega’s. Dit kan zeer nuttig zijn voor grotere bestanden, die je niet kan delen via e-mail.
* Alle administratieve diensten slagen hun bedrijfsinformatie op in 1 gemeenschappelijke structuur.
** Toegankelijk voor alle personeelsleden, zet dus geen gevoelige informatie op deze locatie.
** Studenten hebben geen toegang.
** ICT behoudt het recht om op elk ogenblik en zonder voorafgaande verwittiging de map volledig leeg te maken (oa. voor onderhoudsdoeleinden).
'''<pre style="color: red">Opgelet: Elke 7 dagen wordt deze map volledig leeg gemaakt.  Zet hier zeker geen originele bestanden, enkel kopieën.</pre>'''


* '''N:\Doorgeefluik Personeel en Studenten: '''
** Deze map is bedoeld om, op een eenvoudige en snelle manier, documenten te delen tussen personeelsleden en studenten.
** Toegankelijk voor alle personeelsleden en alle studenten, zet dus geen gevoelige informatie op deze locatie.
** ICT behoudt het recht om op elk ogenblik en zonder voorafgaande verwittiging de map volledig leeg te maken (oa. voor onderhoudsdoeleinden).
'''<pre style="color: red">Opgelet: Elke 7 dagen wordt deze map volledig leeg gemaakt.  Zet hier zeker geen originele bestanden, enkel kopieën.</pre>'''


* '''Administratieve mappen op de N-schijf: '''
** Enkel toegankelijk voor personeelsleden met de juiste toegangsrechten.
** Elke opleiding of departement heeft zijn eigen mappenstructuur, volledig in eigen beheer.
** Standaardtoegang wordt bepaald door je functie binnen de AP Hogeschool.
** Extra toegangsrechten worden toegekend door de mappenbeheerder van je campus.


== OneDrive ==


== Verwante artikels ==
=== Persoonlijke OneDrive (met privé e-mailadres) ===
[[Map 'Mijn documenten'|Map 'Mijn documenten']]
 
Je hebt uiteraard steeds toegang tot je eigen, privé OneDrive bestanden.  We raden je aan om deze steeds te benaderen via een webbrowser ([http://onedrive.live.com]), zonder deze te koppelen aan een lokale OneDrive-applicatie.  Dit kan problemen veroorzaken met je AP-OneDrive als deze op termijn wordt voorzien op PC’s en laptops.
 
=== Persoonlijke OneDrive (via AP-acount) ===
 
Via je AP-account heb je ook toegang tot OneDrive.  Hierbij heb je een opslagruimte van 1 terrabyte (1000 gigabyte).
 
Momenteel ook enkel te bereiken via een webbrowser (http://onedrive.live.com).
 
'''<pre style="color: red">Opgelet:  Verwijderde bestanden blijven 7 dagen in de prullenbak van OneDrive.  Hierna worden ze onherroepelijk verwijderd.</pre>'''
 
=== Teams en Sharepoint (maakt gebruik van OneDrive) ===
 
Elk onderdeel van Teams en Sharepoint heeft zijn eigen documentenbibliotheek.  Verwijderde bestanden blijven 7 dagen in de prullenbak beschikbaar vooraleer ze definitief verwijderd worden.
Ook hier heeft ICT geen mogelijkheden om verloren bestanden terug te halen.
 
Opnames die gemaakt zijn in Teams worden standaard gedeeld via Microsoft Stream.

Revision as of 07:53, 10 April 2020Overzicht

Er zijn verschillende opslagmogelijkheden binnen en buiten het AP-netwerk ter beschikking voor zowel personeelsleden als studenten. Deze pagina geeft een overzicht van de beschikbare vormen van opslag.

AP-netwerk

Wanneer je jezelf aanmeldt op een toestel binnen het AP-netwerk of binnen e-campus heb je verschillende netwerklocaties ter beschikking. Elk van deze netwerkschijven en onderliggende mappen worden regelmatig geback-upt.

H-schijf

De H-schijf is je eigen, persoonlijk stukje binnen het AP-netwerk. De H-schijf is enkel zichtbaar wanneer je aanmeldt met je eigen aanmeldgegevens.

Alle bestanden en mappen worden op regelmatige basis geback-upt. Je kan op elk moment bestanden terug zetten via Vorige Versies.

Je kan op de H-schijf oa. volgende basisfolders terugvinden:

 • Desktop: Bevat alle documenten die je op het bureaublad binnen e-Campus zet.
 • Documents: De meest aangeraden plaats om je persoonlijke documenten te bewaren.
 • Favorites: Bevat je bladwijzers uit Internet Explorer binnen e-Campus.
 • Scans: In deze map komens je scan-opdrachten terecht die je maakt met de functie ‘My Folder’ op multifunctionals

Binnen e-Campus, in je verkenner, heb je rechtstreeks toegang tot deze mappen. Lokaal op een PC of laptop binnen het AP-netwerk moet je via de H-schijf werken.

Opgelet: Hou er rekening mee dat er een limiet staat op het aantal documenten dat je kan bewaren.
Meer informatie hieromtrent vindt je op de Quota pagina.

N-schijf

Binnen het AP-netwerk, onder de N-schijf, vindt je een aantal publieke mappen. Deze mappen zijn potentieel toegankelijk voor iedereen die er rechten toe heeft. Hou er dus rekening mee dat je geen gevoelige informatie hier op deelt.

Alle bestanden en mappen op de N-schijf worden op regelmatige basis geback-upt. Je kan op elk moment bestanden terug zetten via Vorige Versies.

 • N:\Doorgeefluik Personeel:
  • Deze map is bedoeld om, op een eenvoudige en snelle manier, documenten te delen met andere collega’s. Dit kan zeer nuttig zijn voor grotere bestanden, die je niet kan delen via e-mail.
  • Toegankelijk voor alle personeelsleden, zet dus geen gevoelige informatie op deze locatie.
  • Studenten hebben geen toegang.
  • ICT behoudt het recht om op elk ogenblik en zonder voorafgaande verwittiging de map volledig leeg te maken (oa. voor onderhoudsdoeleinden).
Opgelet: Elke 7 dagen wordt deze map volledig leeg gemaakt. Zet hier zeker geen originele bestanden, enkel kopieën.
 • N:\Doorgeefluik Personeel en Studenten:
  • Deze map is bedoeld om, op een eenvoudige en snelle manier, documenten te delen tussen personeelsleden en studenten.
  • Toegankelijk voor alle personeelsleden en alle studenten, zet dus geen gevoelige informatie op deze locatie.
  • ICT behoudt het recht om op elk ogenblik en zonder voorafgaande verwittiging de map volledig leeg te maken (oa. voor onderhoudsdoeleinden).
Opgelet: Elke 7 dagen wordt deze map volledig leeg gemaakt. Zet hier zeker geen originele bestanden, enkel kopieën.
 • Administratieve mappen op de N-schijf:
  • Enkel toegankelijk voor personeelsleden met de juiste toegangsrechten.
  • Elke opleiding of departement heeft zijn eigen mappenstructuur, volledig in eigen beheer.
  • Standaardtoegang wordt bepaald door je functie binnen de AP Hogeschool.
  • Extra toegangsrechten worden toegekend door de mappenbeheerder van je campus.

OneDrive

Persoonlijke OneDrive (met privé e-mailadres)

Je hebt uiteraard steeds toegang tot je eigen, privé OneDrive bestanden. We raden je aan om deze steeds te benaderen via een webbrowser ([1]), zonder deze te koppelen aan een lokale OneDrive-applicatie. Dit kan problemen veroorzaken met je AP-OneDrive als deze op termijn wordt voorzien op PC’s en laptops.

Persoonlijke OneDrive (via AP-acount)

Via je AP-account heb je ook toegang tot OneDrive. Hierbij heb je een opslagruimte van 1 terrabyte (1000 gigabyte).

Momenteel ook enkel te bereiken via een webbrowser (http://onedrive.live.com).

Opgelet: Verwijderde bestanden blijven 7 dagen in de prullenbak van OneDrive. Hierna worden ze onherroepelijk verwijderd.

Teams en Sharepoint (maakt gebruik van OneDrive)

Elk onderdeel van Teams en Sharepoint heeft zijn eigen documentenbibliotheek. Verwijderde bestanden blijven 7 dagen in de prullenbak beschikbaar vooraleer ze definitief verwijderd worden. Ook hier heeft ICT geen mogelijkheden om verloren bestanden terug te halen.

Opnames die gemaakt zijn in Teams worden standaard gedeeld via Microsoft Stream.