Difference between revisions of "E-campus: Citrix-client installeren: Linux"

From ICTpedia
Jump to: navigation, search
(4 intermediate revisions by the same user not shown)
Line 3: Line 3:
  
 
De screenshots werden gemaakt op '''''Ubuntu 18.04'''''. Dit is een '''Debian''' gebasseerde distributie.  
 
De screenshots werden gemaakt op '''''Ubuntu 18.04'''''. Dit is een '''Debian''' gebasseerde distributie.  
De stappen voor een '''RedHat''' gebasseerde distributie zullen ook aangehaald worden maar de werkwijzes lopen bijna identiek hetzelfde.
+
De stappen voor een ander gebasseerde distributie zullen ook aangehaald worden maar de werkwijzes lopen bijna identiek hetzelfde.
  
Wil je E-campus op een ander systeem gebruiken zoals Android, Windows of MacOS, kijk dan op de [[E-campus]] pagina
+
'''Wil je E-campus op een ander systeem gebruiken zoals Android, Windows of MacOS, kijk dan op de [[E-campus]] pagina'''.
 
----
 
----
  
Line 137: Line 137:
 
----
 
----
  
[[Category:Citrix,Linux]]
+
[[Category:Citrix]]

Revision as of 07:49, 8 April 2020


Onderstaande pagina geeft een stap-voor-stap plan weer voor het installeren van de Citrix client op een Linux besturingsysteem.

De screenshots werden gemaakt op Ubuntu 18.04. Dit is een Debian gebasseerde distributie. De stappen voor een ander gebasseerde distributie zullen ook aangehaald worden maar de werkwijzes lopen bijna identiek hetzelfde.

Wil je E-campus op een ander systeem gebruiken zoals Android, Windows of MacOS, kijk dan op de E-campus pagina.


Citrix Workspace downloaden

Om te starten surfen we naar Citrix (1). Klik op Downloads (2) en selecteer Citrix Workspace App(3) uit het keuzemenu.

CitrixLinuxUbuntu01.png

Scroll naar beneden tot je Workspace app for Linux tegen komt en klik deze open (1 & 2). Klik hier dan op de laatste versie (3). Ten tijde van schrijven is Citrix Workspace app 1912 for Linux de laatste versie. Als bij jou de versie al hoger ligt, is dat geen probleem

CitrixLinuxUbuntu02.png

Eens hierop geklikt, kan je onderaan de pagina, afhankelijk van jouw noden, de juiste versie van de Full Packages (2 & 3) downloaden; - Debian Packages: Dit is een .deb bestand en werkt onder andere op Debian, Ubuntu en Linux Mint - RPM Packages: Dit is een rpm bestand en werkt onder andere op Red Hat, CentOS en Fedora - Tarball Packages: Dit is een installatiescript en zal op de meeste Linux distributies werken. Opgelet! Deze laatste vereist iets meer ervaring met een terminal.

CitrixLinuxUbuntu03.png

Als je een Debian of RPM Package hebt aangeklikt, krijg je normaal een optie om deze meteen te openen met jouw Software Center (1). Klik dan op OK.(2) Als deze optie niet beschikbaar is in jouw distro, kan je de package ook opslaan en via een terminal installeren; sudo dpkg -i /pad/naar/icaclient.deb of sudo rpm -ivh /pad/naar/icaclient.rpm

CitrixLinuxUbuntu04.png

Klik in het Software Center nu op install (1) om de installatie uit te voeren. Geef jouw administrator wachtwoord in om jouw rechten tijdelijk te verhogen.

CitrixLinuxUbuntu05.png

De Workspace software is nu geïnstalleerd op /opt/Citrix/ICAClient. Deze zal nog niet werken zonder correct de ssl certificaten toe te voegen.

Tarball package

Sla deze stap over als je in de vorige stap het .deb of .rpm bestand gedownload hebt. Om de tarball te installeren, gaan we eerst naar de locatie van de tarball waar we deze kunnen uitpakken; cd /pad/naar/icaclient/ && tar -xzvf icaclient.tar.gz

Verplaats je nu naar de uitgepakte map en voer het onderstaand commando uit. sudo ./setupwfc

Dit zal een kleine wizard starten die jou door de installatie loodst. Pas de instellingen aan naar believe, al zijn de default instellingen in meeste gevallen voldoende.

Certificaten

Citrix heeft enkele Certificaten nodig om de verbinding goed te laten verlopen. In vorige versies was het voldoende om een snelkoppeling te leggen naar de keystore van jouw toestel maar tegenwoordig, moeten de certificaten in .pem formaat in de juiste map bevinden.

AP certificate

Surf naar (bij voorkeur) met de Firefox browser E-campus (1) en klik op het slotje (2) bovenaan naast het adres. Als je nu op het > (3) klikt, krijg je een paar details over het certificaat.

CitrixLinuxUbuntu06.png

Kies nu voor Meer informatie (1) om een nieuw venster te openen.

CitrixLinuxUbuntu07.png

Toon Certificaat (1) zal nu de gedetailleerde weergave openen van dit certificaat.

CitrixLinuxUbuntu08.png

Scroll naar onder tot je deze kan downloaden en kies voor PEM(cert)(1).

CitrixLinuxUbuntu09.png

Sla deze op waar je zelf makkelijk aan kan (1 & 2) en open een terminal.

CitrixLinuxUbuntu10.png

Verplaats je naar de map waar het certificaat zich bevindt en voer onderstaande uit; sudo cp ap-be.pem /opt/Citrix/ICAClient/keystore/cacerts/

CitrixLinuxUbuntu11.png

Algemene certificaten

Naast het AP-certificaat heeft Citrix nog andere certificaten nodig om te kunnen werken. Met onderstaand scriptje, zet je ze allemaal juist.

cd /opt/Citrix/ICAClient/keystore/cacerts/ sudo cp /etc/ssl/certs/ca-certificates.crt . awk 'BEGIN {c=0;} /BEGIN CERT/{c++} { print > "cert." c ".pem"}' < ca-certificates.crt

CitrixLinuxUbuntu12.png

Rehash

Om de certificaten bruikbaar te maken binnen Citrix, moet deze nog verwerkt worden door een teel van Citrix zelf. Voer onderstaande uit en de installatie zou klaar moeten zijn. Als er noodzakelijke certificaten veranderen, moeten deze ook terug toegevoegd worden en is een rehash ook opnieuw nodig. sudo /opt/Citrix/ICAClient/util/ctx_rehash

Citrix Workspace uitvoeren

Als de installatie goed verlopen is, kan je nu een snelkoppeling van Citrix Workspace terugvinden in jouw startmenu. Voer deze uit en accepteer de EULA (1).

CitrixLinuxUbuntu13.png

Het server-adres dat je nu moet ingeven is https://e-campus.ap.be.

CitrixLinuxUbuntu14.png

Geef nu jouw p-/s-nummer met @ap.be(1) in samen met jouw wachtwoord(2). Dit is om alle beschikbare applicaties op te halen en de cache van de Workspace software te vullen. Hierna moet je nog een keer aanmelden om je effectief aan te melden bij Citrix.

CitrixLinuxUbuntu15.png

Selecteer nu de Applicatie die je wilt starten.(1)

CitrixLinuxUbuntu16.png

Meteen zal dit een full screen venster starten waar je wordt aangemeld op jouw applicatie. Bovenaan op de zwarte balk (1) kan je enkele opties te voorschijn toveren om je te helpen met de verbinding.

CitrixLinuxUbuntu17.png

Allereerst kan je terugkeren naar jouw bureaublad en Citrix op de achtergrond open laten staan (!). Daarnaast kan je wisselen tussen verschillende Citrix applicaties die open zouden staan (2). Moet je de toetsencombinatie Control, Alt, Delete uitvoeren om bijvoorbeeld jouw wachtwoord te wijzigen, kan dat ook (3). Wil je de full screen verlaten, kies dan voor Window (4) om het venster te verkleinen. Disconnect (5) verbreekt de verbinding maar laat jouw sessie open op de server. Sign Out zal jouw sessie goed afsluiten. Let erop dat alle servers dagelijks herstart worden. Als je 's avonds nog aan het werken bent, kan je daarna best alles opslaan en afsluiten om de dag erna opnieuw te beginnen.

CitrixLinuxUbuntu18.png

Ondervind je problemen, kan het handig zijn voor de helpdesk om te weten op welke server jij werkt. Dez vind je terug achter de Startknop.(1) Als je klaar met werken bent, kan je op Start klikken en kies je voor afmelden.(2)

CitrixLinuxUbuntu19.png

De citrix applicatie blijf op de achtergrond draaien waar je deze manueel kan stoppen (1 & 2)of opnieuw kan openen. De volgende keer dat je de Workspace opent, moet je maximum éénmaal jouw wachtwoord opnieuw ingeven.

CitrixLinuxUbuntu20.png

Verwante artikels