Beveiliging

From ICTpedia
Revision as of 09:10, 30 October 2009 by Aive (Talk | contribs) (Anti-SPAM)

Jump to: navigation, search

Anti-Virus

Op alle computers in de hogeschool staat een anti-virus programma geïnstalleerd: Sophos Anti-Virus (Sophos Anti-Virus thuis installeren). Elk bestand dat je opent of wegschrijft wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van computervirussen.

Je herkent de aanwezigheid van het programma op je computer aan het blauwe schild rechtsonderaan op je scherm in het systeemvak.


Anti-SPAM

SPAM is een ware plaag geworden. Dagelijks wordt de Plantijnhogeschool van buitenaf belaagd door zo'n 48000 e-mails. Dat is gemiddeld 1 e-mail elke 2 seconden. Elke e-mail wordt grondig gecontroleerd op virussen, maar ook op mogelijke ongewenste inhoud: SPAM. De anti-SPAM controle verdeelt de e-mails in 3 categorieën:

Categorie

Type e-mail

Hoeveelheid

Uitleg

A

Gewenste e-mail

2,5%

Je ontvangt dit type e-mail zonder aanpassingen.

B

Mogelijk gewenst / mogelijk SPAM

3%

Het onderwerp van de e-mail wordt 'getagged' met de aanduiding [SPAM:MEDIUM] of [Suspected SPAM]. Getagged wil hier zeggen dat deze aanduiding wordt toegevoegd aan het onderwerpveld.

C

SPAM

94,5%

Deze e-mails worden geblokkeerd. Je ontvangt deze categorie e-mails niet.

  • Zonder antispamcontrole zou je dagelijks tientallen spammails ontvangen. Gemiddeld gaat het hier over 142 spamberichten per persoon per dag!
  • Het gaat hier enkel om e-mails van buiten Plantijn naar Plantijn. Interne en uitgaande e-mails zijn hier niet bijgerekend.
  • E-mail van categorie B (spam:medium & suspected spam) arriveren in tegenstelling tot vroeger niet meer in de persoonlijke mailbox, maar worden aangepakt zoals de werkelijke spam mails. Dat wil zeggen, ze worden automatisch in quarantaine geplaatst. Mocht je vermoeden dat er een mail onterecht is tegengehouden door de filter, dan kan je die zelf ophalen: Spam medium uit quarantaine halen
  • De hogeschool maakt gebruik van het antispamsysteem Sophos email appliance ES4000 om een zo goed mogelijke beveiliging te garanderen.