Beveiliging

From ICTpedia
Revision as of 11:33, 27 August 2008 by Ajo (talk | contribs)
Jump to navigation Jump to search

Anti-Virus

Bestand:Sophos Antivirus 01.png

Op alle computers in de hogeschool staat een anti-virus programma geïnstalleerd: Sophos Anti-Virus. Elk bestand dat je opent of wegschrijft wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van computervirussen.

Je herkent de aanwezigheid van het programma op je computer aan het blauwe schild rechtsonderaan op je scherm in het systeemvak.


Anti-SPAM

SPAM is een ware plaag geworden. Dagelijks wordt de Plantijnhogeschool van buitenaf belaagd door zo'n 48000 e-mails. Dat is gemiddeld 1 e-mail elke 2 seconden. Elke e-mail wordt grondig gecontroleerd op virussen, maar ook op mogelijke ongewenste inhoud: SPAM. De anti-SPAM controle verdeelt de e-mails in 3 categorieën:

Categorie

Type e-mail

Hoeveelheid

Uitleg

A

Gewenste e-mail

2,5%

Je ontvangt dit type e-mail zonder aanpassingen.

B

Mogelijk gewenst / mogelijk SPAM

3%

Het onderwerp van de e-mail wordt 'getagged' met de aanduiding [SPAM:MEDIUM] of [Suspected SPAM]. Getagged wil hier zeggen dat deze aanduiding wordt toegevoegd aan het onderwerpveld.

C

SPAM

94,5%

Deze e-mails worden geblokkeerd. Je ontvangt deze categorie e-mails niet.

  • Zonder anti-SPAM controle zou je dagelijks tientallen SPAM-mails ontvangen. Gemiddeld gaat het hier over 142 Spamberichten/persoon/dag!
  • Het gaat hier enkel om e-mails van buiten Plantijn naar Plantijn. Interne en uitgaande e-mails zijn hier niet bijgerekend.
  • Je kan e-mail van categorie B (spam:medium & suspected spam) automatisch naar een aparte Outlook-map verplaatsen door een filter in te stellen.
  • De hogeschool maakt gebruik van 2 anti-spam systemen achter elkaar om een betere beveiliging te garanderen. Het gaat hier over Sophos Puremessage en Sophos ESA.


Verwante Artikels