Difference between revisions of "Afdrukken: Multifunctional"

From ICTpedia
Jump to: navigation, search
(Afdrukken)
Line 34: Line 34:
  
 
== Vanaf een persoonlijk toestel ==
 
== Vanaf een persoonlijk toestel ==
Documenten afdrukken vanaf een persoonlijk toestel (laptop, smartphone, tablet, ...) kan enkel via [[MyPrint|'''MyPrint''']]
+
Vanaf een persoonlijk toestel (laptop, smartphone, tablet,...) kan je enkel via [[MyPrint|MyPrint]] afdrukken!
  
 
= Kopiëren =
 
= Kopiëren =
 
+
Meld je aan op een MF. Kies vervolgens in het linkse menu voor '''Launcher''' en '''Enable Copier'''.
Om te kopiëren meldt je je eerst aan op de multifunctional met je gebruikersgegevens (''p-nummer@ap.be of s-nummer@ap.be''). 
+
 
+
Vervolgens kies je links in het menu voor '''Launcher''' en '''Enable Copier'''.
+
  
 
= Scannen =
 
= Scannen =
 +
Het is het gemakkelijkste om de te scannen papieren aan te bieden via de bovenlader (Document feeder).
  
Om te scannen meldt je je eerst aan op de multifunctional met je gebruikersgegevens (''p-nummer@ap.be of s-nummer@ap.be''). 
+
Meld je aan op een MF. Kies vervolgens in het linkse menu voor '''Launcher''' en:
 
+
* '''Scan-to-Me''' voor scan(s) naar je eigen mailbox. Omwille van de geldende beperking betreffende de grootte van een bijlage, is dit slechts interessant voor een scan van enkele bladen.
Vervolgens kies je links in het menu voor '''Launcher''' en '''Scan-to-Me''' als je wil scannen naar je eigen mailbox, of '''My Folder''' als je rechtstreeks wil scannen naar je documenten-folder op het netwerk.
+
** wijzig via '''Job Details''' eventueel de naam van het bestand (standaard wordt die opgebouwd met je s- of p-nummer, gevolgd door de datum en het tijdstip van de scan)
 
+
** druk meteen op '''Scannen''', of controleer desgewenst de verschillende instellingen (resolutie, type, helderheid, enkelzijdig of dubbelzijdig,...)
== Scan-to-me ==
+
* '''My Folder''' voor scan(s) naar een map in je persoonlijke '''HomeDrive''' op het AP-netwerk (H:\Scans). Dit is de aangewezen methode voor een grote(re) opdracht.
 
+
Kies je voor '''Scan-to-Me''' zal je ingescande document in je eigen mailbox terecht komen.
+
Na het klikken op '''Scan-to-Me''' kan je meteen '''Scannen''' kiezen of je kan nog wat ''instellingen'' aanpassen:
+
 
+
* '''Job Details: '''Hier kan je de naamgeving van je bestand wijzigen.  Standaard bevat de bestandsnaam van je scan je p- of s-nummer, de datum en tijdstip van scannen.
+
* '''Instellingen: '''Hier kan je geavanceerde instellingen aanpassen zoals de resolutie, PDF of DOCX formaat, helderheid, type invoer, etc.
+
 
+
Je kan een bundel papier in de bovenlader leggen of een enkele pagina op de glasplaat. Heb je papieren met dubbelzijdige afdruk kan je dit in de ''instellingen'' meegeven.
+
 
+
== My Folder ==
+
 
+
Heb je heel veel pagina’s te scannen of heb je liever dat je scans meteen op het netwerk terecht komen, dan kies je voor '''My Folder'''
+
 
+
Alle scanopdrachten komen op het netwerk onder '''H:\Scans'''.  De H-schijf op het netwerk is je persoonlijk stukje ruimte op het AP netwerk.
+
De folder is bereikbaar via een PC in het AP-netwerk of via e-Campus.
+
  
 
= Saldo (Webdeposit) =
 
= Saldo (Webdeposit) =
 
 
''Via [https://webdeposit.ap.be Webdeposit] kan je krediet opladen op je studentenkaart.''
 
''Via [https://webdeposit.ap.be Webdeposit] kan je krediet opladen op je studentenkaart.''
  

Revision as of 13:21, 4 July 2020


Een multifunctionele printer, of kortweg een multifunctional (MF), is een genetwerkt apparaat waarmee je kan afdrukken, kopiëren en scannen. Door middel van het aanmelden met je studenten- of personeelskaart kan je jouw afdrukken ophalen op een MF naar keuze; zij staan verspreid over alle campussen van de hogeschool.


MF 01.jpg


Aanmelden en afmelden

De eerste keer dat je jouw studenten- of personeelskaart tegen de kaartlezer van een MF houdt om aan te melden, krijg je de boodschap dat die (nog) niet herkend wordt. Je zal manueel je aanmeldingsgegevens moeten intypen. Zoals dat geldt voor alle platformen van AP, gebeurt dat hier ook met je s- of p-nummer gevolgd door @ap.be, en het bijhorende wachtwoord (bv: s123456@ap.be). Achterliggend worden jouw aanmeldingsgegevens nu gekoppeld met je kaart.

Opgelet: om conflicten tussen accounts te vermijden, wordt het ten stelligste aangeraden om ook af te melden van een MF; dat kan simpelweg door je kaart weer tegen de kaartlezer te houden.

MF 02.png

Vanaf nu kan je jouw kaart gebruiken om aan- en af te melden.

MF 03.png


Afdrukken

vanuit e-campus of vanaf een toestel binnen het AP-netwerk

Iedereen met een geldige AP-account krijgt standaard twee MFs aangeboden na het aanmelden op e-campus of op een pc (of laptop) binnen het AP-netwerk. Zij zien er als volgt uit:

MF 0100.png

Voor SOFA is de benaming respectievelijk PRN-EQX-SOFA-KLEUR en PRN-EXQ-SOFA-ZW.

Op MFs die kleurenafdrukken toelaten, kan je natuurlijk ook in zwart/wit afdrukken.

Alle afgedrukte documenten verschijnen in je persoonlijke afdrukwachtrij na het aanmelden op de MF; zij blijven daar 24 uren beschikbaar. Je hebt op dat moment nog steeds de keuze om slechts enkele of meteen alle documenten af te drukken, en om eventueel toch te opteren voor een zwart/wit afdruk op een MF die kleurenafdrukken toelaat.

MF 04.png

Vanaf een persoonlijk toestel

Vanaf een persoonlijk toestel (laptop, smartphone, tablet,...) kan je enkel via MyPrint afdrukken!

Kopiëren

Meld je aan op een MF. Kies vervolgens in het linkse menu voor Launcher en Enable Copier.

Scannen

Het is het gemakkelijkste om de te scannen papieren aan te bieden via de bovenlader (Document feeder).

Meld je aan op een MF. Kies vervolgens in het linkse menu voor Launcher en:

 • Scan-to-Me voor scan(s) naar je eigen mailbox. Omwille van de geldende beperking betreffende de grootte van een bijlage, is dit slechts interessant voor een scan van enkele bladen.
  • wijzig via Job Details eventueel de naam van het bestand (standaard wordt die opgebouwd met je s- of p-nummer, gevolgd door de datum en het tijdstip van de scan)
  • druk meteen op Scannen, of controleer desgewenst de verschillende instellingen (resolutie, type, helderheid, enkelzijdig of dubbelzijdig,...)
 • My Folder voor scan(s) naar een map in je persoonlijke HomeDrive op het AP-netwerk (H:\Scans). Dit is de aangewezen methode voor een grote(re) opdracht.

Saldo (Webdeposit)

Via Webdeposit kan je krediet opladen op je studentenkaart.

Prijslijst voor afdrukken

MF 07.png

Krediet opladen

 • Surf naar Webdeposit en meldt je aan met je gebruikersgegevens (p-nummer@ap.be of s-nummer@ap.be)

MF 08.png

 • Vul je persoonlijke gegevens in en bepaal het bedrag dat je wil opladen op je kaart. Klik vervolgens op Verder.

MF 09.png

 • Controleer je gegevens en vink aan dat je de gebruikersovereenkomst hebt gelezen. Klik daarna op Verder.

MF 10.png

 • Verifieer of de naam van de kaarthouder correct is en geef je kaartnummer in samen met de vervaldatum van je bankkaart. Klik op Yes, I confirm my payment.

MF 11.png

 • Je komt nu in het scherm van het internetbankieren van je bank. Kies de juiste taal indien nodig en volg de instructies op het scherm. Een bankkaartlezer is nodig om deze stappen te voltooien.

MF 12.png

 • Indien alles correct gevolgd werd krijg je een bevestiging van betaling. Er wordt ook een e-mail verstuurd ter bevestiging naar je AP-mailbox. Het krediet is nu toegevoegd op je studentenkaart.


Afdrukbeheer

Via Afdrukbeheer kunnen studenten een paar handige acties uitvoeren. Naast een overzicht van je huidige saldo kan je krediet overzetten naar een andere student, je wachtende afdruktaken bekijken of een overzicht opvragen van je print-geschiedenis.

MF 13.jpg
 • Meld je aan met je gebruikersgegevens (s-nummer@ap.be)
 • Onder Dashboard gebruiker krijg je een overzicht van je saldo
 • Onder Acties heb je verschillende tools:
  • Overdracht bedrag naar een andere gebruiker: Via deze functie kan je een bedrag van je eigen account overdragen naar een andere student. Vul de gebruikersnaam in van de student aan wie je het bedrag wil overmaken (s-nummer@ap.be), geef het bedrag op (x,xx), bevestig je eigen wachtwoord en geef een korte opmerking bij je actie.
  • Bekijk mijn afdruktaken: Via deze weg krijg je een overzicht van afdruktaken die nog in je wachtrij staan, klaar om af te drukken. Je kan de wachtende taken eventueel verwijderen via deze weg.
  • Selecteer rapport gebruikersaccount: Hier kan je een overzicht opvragen van de laatste activiteiten van je gebruikersaccount wat afdrukken betreft.

Papier op? Technische storing?

 • Papier op?

Contacteer in dit geval het studentensecretariaat op je campus.

 • Technische storing?

Contacteer in dit geval de ICT-helpdesk op je campus.